Właściciele lokali gastronomicznych coraz chętniej wykorzystują warzywa w swojej kuchni. Do czego można je wykorzystać i czy warto zamawiać je w hurtowych ilościach? Tego wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu, dlatego koniecznie go przeczytaj.
Warzywa dla gastronomii ogromnym ułatwieniem dla kucharzy
Warzywa dla gastronomii doskonale sprawdzają się nie tylko w restauracjach, ale też lokalach o innym profilu, na przykład w pizzeriach lub lokalach typu fast food. Dzięki nim można wykonać smaczne i zdrowe dania dla gości odwiedzających daną restaurację. Przygotowanie potraw z ich udziałem jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Tak naprawdę wystarczy jedynie kupić gotowe mieszanki lub interesujące Cię warzywo (zazwyczaj jest ono już umyte, obrane oraz pokrojone w paski lub kostkę), a następnie je odpowiednio przyrządzić. Sprawdzą się czy to w formie szaszłyków czy pysznych i pożywnych sałatek. To nie wszystko. Warzywa dla gastronomii nadają się też idealnie do gulaszu czy zupy. Przygotowane danie, dzięki temu, że będzie wykonane ze świeżych i niezmrożonych składników, będzie nie tylko a szybkie w przygotowaniu, ale też będzie smakowało gościom. Dzięki gotowym produktom wysokiej jakości możesz pomyśleć o zrezygnowaniu z pomocy kuchennej, bo gotowe dania będą już z przygotowanych wcześniej składników.
Warto zainwestować w krojone warzywa
Krojone warzywa są niezwykle popularne, ponieważ przydają się w wielu daniach. To idealne rozwiązanie, gdy nie tylko chcesz przygotować sałatkę czy puree, ale są bardzo dobre również do przygotowywania past i do zamarynowania. To dobry sposób, by wcześniej wykonać sobie odpowiednią bazę do zrobienia bez tracenia dużej ilości czasu. Doceniają to nie tylko restauratorzy, ale też prywatne osoby. Dlatego też krojone i świeże warzywa cieszą z roku na rok coraz większym uznaniem. Nic w tym niezwykłego, bo to w końcu szybki sposób na dobre, a zarazem zdrowe danie. Popularność krojonych warzyw wzrosła też dzięki większej świadomości Polaków na temat zdrowego odżywiania. Coraz chętniej włączają warzywa do swojego menu.
Nie wiesz, co zrobić z warzywami? Zrób gotową mieszankę
Z warzyw krojonych można przygotować gotowe mieszanki, które będą się nadawały do wielu dań, a także będą bazą do zup. Przygotowane posiłki będą nie tylko świetnie smakować, ale też bardzo dobrze prezentować się na talerzu. To szybki sposób, by na tej bazie przygotować dodatek do obiadu, zupę krem, sałatki czy pasty warzywne. Mając przygotowane już warzywa, możesz bez większego wysiłku skomponować samodzielnie mieszankę, która będzie pasowała do charakteru prowadzonej przez nas kuchni.
Dzięki temu przygotujemy bazę pod pyszne danie, które będzie nam bardzo smakowało. Wprawdzie na rynku są gotowe mrożonki, jednak ich składniki są bardzo różnorodne i nie zawsze nam odpowiadają naszym gustom. Jeśli dobierzemy je samodzielnie, będziemy mieli pewność, że wszystko nam będzie smakować. Szczególnie jeśli będziemy mieli dobry robot kuchenny, który wykona za nas przepyszy obiad wegetariański. Z kolei jeśli nie wiecie co zrobić z warzywami. Absolutnie nie macie pomysłu, to zachęcam do skorzystania z książki „Gotowanie dla Geeków”, w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów.