pasta pesto

Pesto w daniach convenience – wzbogadź smak swoich potraw

Z danych zaprezentowanych przez przedsiębiorstwo Euromonitor, firmę badającą rynek i obecne na nim trendy w kilkudziesięciu krajach na świecie wynika, że popularność gotowych dań, typu convenience rośnie rok do roku oraz posiada duży potencjał rozwoju. Aktualnie Polacy najczęściej sięgają po dania w słoikach, natomiast wzrasta popularność dań na tackach.

Dlaczego warto wykorzystać pesto w daniach convenience?

Aktualnie na polskim rynku konsumenci wybierają takie dania, jak różnego rodzaju pierogi, kotlety, kopytka, kluski, czy też pizza, która cieszy się największą popularnością. Jednakże na pułkach sklepowych wciąż ciężko znaleźć zdrowsze rodzaje żywności, z którymi świetnie może się komponować pasta pestohttp://rogowski.net.pl/portfolio_item/pasta-pesto/.

Należy mieć na uwadze, iż zgodnie ze światowym trendem wzrasta świadomość kupujących na temat jedzenia i nie omija to dań typu convenience. Klienci coraz częściej poszukują produktów, które nie będą posiadały w swoim składzie takich rzeczy jak konserwanty, substancje słodzące, barwników, a nawet wzmacniaczy smaku.

Ponadto w szybkim tempie rośnie popularność dań bezglutenowych oraz bez laktozy, które coraz częściej są kupowane nie tylko ze względu na alergie lub nietolerancje, ale również z chęci dbania o zdrowie. Nie omija to diety wegetariańskiej oraz wegańskiej, na której dania chętnie decydują się osoby spożywające mięso w celu wzbogacenia swojej diety oraz i zadbania o zdrowie.

Do każdego z tych rodzajów diet świetnie wpasowuje się pasta pesto. Przygotowana w swojej podstawowej formie, tj. z oliwy z oliwek, czosnku oraz liści bazylii pasta nie zawiera żadnych alergenów oraz może być spożywana przez osoby cierpiące na różne nietolerancje.

Pasta dla zdrowia

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz brak alergenów w składzie pasta będzie chętnie zakupowana przez osoby na dietach, chcących poprawić swój stan zdrowia oraz przez osoby poszukujące nowych doznań smakowych.

Najczęściej wybieranymi składnikami do stworzenia pasty są oliwa z oliwek, czosnek oraz bazylia, chociaż mogą istnieć inne warianty, między innymi z orzechami, czy też serem. Nawet w swojej podstawowej formie pasta pesto jest świetnym sposobem, na eliminację wolnych rodników z organizmu, odpowiednim źródłem dobrych dla organizmu tłuszczy oraz posiada dużą ilość witaminy A i C.

Propozycje dań gotowych z pesto

Pasta pesto to ten rodzaj dodatku do dań, który znajdzie zastosowanie w wielu sytuacjach. Jednym z pomysłów na pastę pesto w daniach convenience mogą być naleśniki. Z pewnością dla wielu osób będzie to ciekawe połączenie smaków, do którego będą z chęcią powracać.

Innych pomysłem, który z pewnością przyciągnie dużą ilość konsumentów lubiących nowe, niezwykle połączenia smaków może być pesto połączone z kopytkami. Na polskim rynku istnieje wiele gotowych dań serwujących kopytka, jednakże rzadko są one sprzedawane z dodatkami.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie pasty jest jej zastosowania w daniach z makaronem. Takie połączenie jest dobrze znane wielu konsumentom w Polsce i gotowe dania z dodatkiem pesto z pewnością znajdą duże uznanie wśród kupujących.