Co to jest POS i jaki związek ma to z zarządzaniem restauracji?

Zarządzanie restauracją i praca w tej branży nie jest prostym zadaniem. Jeśli interesuje Cię, w jaki sposób usprawnić pracę w lokalu gastronomicznym, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Gastronomia – branża, która nie jest lekka

Praca kelnera nie należy do najprostszych – np. ze względu na narzucone tempo. Musi on nadążać za klientami, jednocześnie będąc ostrożnym ze wszystkim, z czym ma do czynienia. Również szkolenie nowych pracowników może przysporzyć wielu problemów – należy zadbać o to, aby zainteresowany zdobył oczekiwaną wiedzę, ale nie wolno w tym czasie zaniedbać klientów ani innych pracowników. Taka praca wymaga odpowiedniej organizacji i cierpliwości. Dlatego też warto zadać sobie dwa pytania: „jak ją sobie ułatwić?” i – co za tym idzie – „co to jest POS?”.

Rozwiązanie jest proste…

Na żadne z nich odpowiedź nie jest trudna. Ułatwić pracę można właśnie przez POS. A czym konkretnie on jest? POS to program, który ułatwia prowadzenie sprzedaży przez ekran dotykowy. System ten cieszy się coraz większą popularnością i może się doskonale sprawdzić nie tylko w sieciach gastronomicznych, ale również w pojedynczych lokalach. W zależności od tego, czy mamy do czynienia z restauracją, fast foodem czy jeszcze innym typem lokalu, możemy dostosować do systemu konkretne opcje, a ustawienia konfigurować wedle uznania.

Co to jest POS?

Co to jest POS? POS jest dość prosty w obsłudze, ułatwia kontrolowanie rachunków, zamówień oraz czasu pracy. Poza tym, system współpracuje z kuchnią i bez problemu pozwala modyfikować potrawy. Pracownik do systemu loguje się poprzez pin, kartę lub odcisk palca. Możliwe jest definiowanie rabatów oraz wprowadzanie korekty przed i po zamówieniu. Bardzo przydatną funkcją jest również dostosowanie opcji do uprawnień konkretnej osoby – nie każdy pracownik musi widzieć faktury interesujące tak naprawdę tylko tego, którego funkcją jest zajmowanie się akurat tą częścią.

Jakie zalety ma to rozwiązanie?

Najważniejszą zaletą POS jest usprawnienie pracy lokalu gastronomicznego. Przede wszystkim pozwala na szybszą obsługę – co jest bardzo ważne dla klientów. Poza tym stała i przejrzysta kontrola rachunków i zamówień pozwala pracownikom i właścicielom lokalu być ze wszystkim na bieżąco, mieć porządek we wszystkim, co ważne. Dlatego odpowiedzią na pytanie „jak ułatwić pracę w gastronomii?” jest właśnie POS.